Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LN

...ano...to je právě nevýhoda našeho Ježíška....že vlastně namá svou fyzickou podobu...proto je tak snadné nám podstrkávat do života různé jiné figury...které nosí dárky jinde....Dědušku Mráze...nebo Santa Klause...protože tito svou fyzickou podobu...navíc ještě docela podobnou mají...a proto na mne dnes z každé druhé zahrádky čumí světýlkací sob...:-/

....Ježíška je proto potřeba si vážit ...a chránit ho... mimo jiné proto...že je jedinečný...a hlavně...NÁŠ...:-)

0 0
možnosti
MS

Že by si někdo pod pojmem ""Ježíšek" představoval ježka, to jsem tedy nikdy neslyšel a to už jsem slyšel lecjakou hovadinu. :-)

1 0
možnosti
JC

To, že dárky nosí Ježíšek, si vymyslel Martin Luther. Až do té doby totiž nosil křesťanským dětem dárky sv. Mikuláš, biskup z Myrny (on jim je nosil ze svého majetku již za svého pozemského života). Luther vystupoval velmi rasantně proti kultu světců a tedy i proti této formě oslav památky sv. Mikuláše. Ale protože děti nechtěl a patrně ani nemohl o tuto radost obrat, začal prosazovat, aby dárky dětem nosil das Kind Jesus.

No, my jsme to od něj s radostí převzali (i katolíci), ale Mikuláše jsme si ponechali. A tak české děti dostávají v prosinci dárky dvakrát.

1 0
možnosti
JC

Zapomněl jsem dodat: to je ta jediná správná forma multikulturalismus.

1 0
možnosti
JL

Já žil vždycky v domnění, že u nás si dárky dávají lidi k Vánocům, resp. k Ježíškovi (jak se říká metaforicky). Pokud k tomu někdo potřebuje Santa Clause - je to jeho problém.

0 0
možnosti
Foto

Dospělí „k ježíšku“, děti „od Ježíška“. Pokud k tomu děti Ježíška POTŘEBUJÍ, je to jejich PROBLÉM?

Nicméně pokud jde o Klause, tak jeden „satan Klaus“ nám stačil na hradě, netřeba importovat dalšího.

1 0
možnosti
Foto

„Ježíšek (nebo Baby Jesus, tedy malý Ježíš - no jak jinak to přeložit?) ovšem v první řadě evokuje silně náboženskou figuru. Být proto cizincem a tohle se dozvědět, okamžitě si české Vánoce představím hlavně jako nábožensky motivované svátky, což je ale, vzhledem k našemu silně ateistickému prostředí, představa na hony vzdálená realitě.“

..

1) Santa Klaus = Saint Nicholas = svatý Mikuláš je neméně „náboženská figura“. https://cs.wikipedia.org/wiki/Svatý_Mikuláš

2) V zemích, kam ještě nedorazil (podobně jako třeba před „Plyšákem“ nedorazil k nám), by si lidé okamžitě západní Vánoce mohli představovat „hlavně jako nábožensky motivované svátky“ 

3) Naše prostředí není většinově ateistické; ty, které mylně pokládáte za ateisty, jsou namnoze agnostici, „něcisté“, pohani, kteří si nechají po telefonu od kartářky věštit z ruky a těší se, až se po převtělení znovu narodí… V ČR je, pravda, zakořeněný odpor vůči institucionalizované víře, proti církvi, ale z ateismu bych většinovou společnost věru nepodezíral.

1 0
možnosti
JR

J75a70r62a 11R41a94n34k

15. 12. 2015 4:32

Tak za 3) - zdejsi pan Petrik Vam vzdy pripomene, ze je ateista

0 0
možnosti
  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 766x
Sám bych se označil za člověka přemýšlivého, tvrdohlavého a se slabostí k teoretizování. Mezi mé zájmy patří sport, četba, film a mimo jiné jsem také velikým milovníkem dobré whisky, hlavně té skotské. 

Moji další tvorbu můžete také sledovat na http://blog.lukaspelcman.cz