Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

3D tisk a některé (právní) problémy s ním spojené

Vždycky mě fascinovala věda a vědci. Lidé, kteří dokážou díky svým mozkům posunout lidské poznání dále. Je jedno zda jde o nanotechnologie, elektroniku nebo o cokoliv jiného, je to stejně fascinující.

Já ale bohužel nebyl nikdy technický typ, kariéra vědeckého inovátora mi proto byla odepřena. Díky svému zaměření se tedy můžu na podobně fascinujících věcech podílet pouze z té jednoznačně sušší stránky.

Jinak tomu není ani u 3D tisku. Zatímco samotní vědci (eventuálně jiné chytré hlavy) dokázali 3D tiskárnu zkonstruovat a přivést k životu, úkolem právníků je vyřešit celou řadu souvisejících právních problémů, které s sebou 3D tisk může přinést. Zejména pak v oblasti práva duševního vlastnictví. Stejně jako počítače, vypalovací mechaniky a cédéčka, případně později USB disky, představily nové možnosti jak zpirátovat hudební či audiovizuální nahrávky, 3D tiskárny otevřely v tomto ohledu dveře novým způsobům neoprávněného užití cizích patentů nebo průmyslových vzorů (tj. designu). Každý si bude moci doma vytisknout vlastní kryty na mobil, kávovary, značkové brýle, hodinky, atd. a tyto pak jednoduše dále prodávat. Rozhodně přitom neplatí, že toto bude možné jen u výrobků z plastu. Kromě něj už je dnes jako tiskařský materiál použitelná například i čokoláda. Nabízí se proto otázka, zda je třeba 3D tisk nějak regulovat. Zastánci budou argumentovat zmíněným zvýšeným rizikem zneužití, odpůrci zase tím, že regulací se zbrzdí inovace.

V úvahách nad odpovědí na tuto otázku je nicméně třeba zohlednit skutečnost, že kopírování patentu nebo průmyslového vzoru čistě pro svou vlastní potřebu, nikoliv za komerčním účelem, je dovoleno. Kopírování autorskoprávního obsahu pro vlastní potřebu je sice ve většině zemí EU, Česko nevyjímaje, v zásadě povoleno také, ovšem ve světle rozhodnutí Soudního dvora EU pouze za podmínky, že originál je kopírován z legálního zdroje. Veškeré stahování filmů a hudby ze serverů, kam je mohou uživatelé volně nahrávat je proto problematické, protože soubor ve většině případů nebyl na takový server umístěn v souladu s platnou licencí. Na druhé straně se lze dohadovat, do jaké míry je možné po běžném uživateli požadovat, aby zdroj ověřoval. Používání 3D tiskáren by mohlo ve vztahu k autorskoprávnímu obsahu nabýt na relevanci například při tisku nejrůznějších akčních figurek a jiných hraček pro děti. Rodič by tak mohl sice ušetřit tím, že by ze zakoupené originální figurky některé z postav z Pána prstenů udělal dvě, aby každé z dvojčat mělo s čím si hrát, nemohl by si ale založit živnost na jejich prodeji. A to nejspíš ani za předpokladu, že by vyráběl figurky Gandalfa držícího místo kouzelné hole světelný meč nebo jakkoliv jinak pozměněné a odlišné od těch běžně prodávaných.

Problematický může ovšem kromě kopírování být i samotný předmět originálně vytištěný 3D tiskárnou, tedy plně v souladu se zákonem. Je totiž smutnou pravdou, že přestože 3D tiskárna představuje prostředek, kterým je možné zhotovit umělou ruku nebo nohu na míru, eventuálně v kombinaci s nanotechnologiemi i umělou lidskou tkáň, stejně dobře může vytisknout plně funkční střelnou zbraň. Pro člověka, který není zastáncem politiky do každé domácnosti pušku pod postel, představuje toto pádný argument pro případnou regulaci. Tím spíše potom v dnešní Evropě, zmítané finančními potížemi a uprchlickou krizí, kde se její obyvatelé vlivem, do větší či menší míry, iracionálního strachu stále více uchylují k názorovému extremismu. Od klábosení u piva nebo demonstrací je pak už jen krůček k násilné akci, tím spíše bude-li prostředek k ní velmi snadno dostupný.

Ruku v ruce s tím jde i otázka odpovědnosti. Ponese následky jednání pouze konečný uživatel nebo také výrobce? Je přece jen a jen na uživateli, co si vytiskne. Výrobce počítačů také není odpovědný za počínání piráta sdílející velké množství filmů a hudby, který k tomu používá osobní počítač jako prostředek. V případě 3D tiskáren ovšem situace nemusí být tak černobílá. Jde o to, zda je možné prodej takové tiskárny považovat za podílení se na porušení (např.) patentu, tedy na výrobě patentem chráněného produktu. To je ale značně nepravděpodobné, už jen proto, že výrobce by pro to musel výslovně nabádat zákazníky, aby jeho tiskárny využívali výhradně k výrobě a prodeji nějakého konkrétního patentovaného produktu.

3D tisk, přestože se už sice nejedná o žhavou novinku v tom pravém slova smyslu a tiskárny jsou už dokonce relativně dostupné i pro běžné lidi, stále představuje nový fenomén a jeho vývoj proto bude záviset na tom, jak se vypořádáme s výše nastíněnými problémy (a samozřejmě se spoustou dalších zde nezmíněných). Celá oblast je skutečně velmi zajímavá. Chcete-li zjistit něco více o vývoji 3D tisku, zejména ve vztahu k osobním 3D tiskárnám, doporučuji ke zhlédnutí tento dokument.

Autor: Lukáš Pelcman | úterý 26.4.2016 11:24 | karma článku: 9,44 | přečteno: 577x
  • Další články autora

Lukáš Pelcman

Bitcoin jako pojistka v časech ekonomické nejistoty?

Navzdory aktuální situaci na trzích po celém světě může být investice do Bitcoinu možná (stále) dobrý nápad.

5.4.2020 v 17:17 | Karma: 7,75 | Přečteno: 274x | Diskuse| Ekonomika

Lukáš Pelcman

Odzvonilo právníkům v Čechách (a vůbec na celém světě)?

Nahradí právníky umělá inteligence nebo to zatím nehrozí? Případně jak nové technologie ovlivní trh právních služeb? To jsou otázky, nad kterými by se měl zamyslet každý praktikující právník a student práv.

26.5.2017 v 18:30 | Karma: 10,92 | Přečteno: 705x | Diskuse| Společnost

Lukáš Pelcman

Keukenhof a hon za černým tulipánem

Když za mnou A. zase jednou přijela do Maastrichtu, bylo to přesně dva roky, co jsme spolu. Při té příležitosti, a také protože A. má ráda tulipány, jsme si udělali výlet do Keukenhofu, největšího květinového parku v Evropě.

18.4.2016 v 11:30 | Karma: 11,26 | Přečteno: 442x | Diskuse| Cestování

Lukáš Pelcman

Czechia nebo cokoliv jiného, nezáleží na tom

Pletou si nás už teď, nic se tedy nezmění, budou-li nás zaměňovat s Čečnou i nadále. Nejde totiž jen o tu samotnou podobnost v názvech, ale především o míru ignorance, charakteristickou pro ty, kteří se takové záměny dopouští.

15.4.2016 v 16:00 | Karma: 15,75 | Přečteno: 334x | Diskuse| Společnost

Lukáš Pelcman

Smutný konec boje o kompenzaci za zpožděný let

Jak rád bych napsal "konec dobrý, všechno dobré", jenže bohužel nemůžu. Navzdory mým očekáváním, postoupení celé věci agentuře specializující na vymáhání kompenzací za zpožděné lety bohužel nepřineslo žádné rozuzlení.

9.4.2016 v 10:50 | Karma: 11,15 | Přečteno: 385x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 766x
Sám bych se označil za člověka přemýšlivého, tvrdohlavého a se slabostí k teoretizování. Mezi mé zájmy patří sport, četba, film a mimo jiné jsem také velikým milovníkem dobré whisky, hlavně té skotské. 

Moji další tvorbu můžete také sledovat na http://blog.lukaspelcman.cz