Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odškodnění za zpožděný let aneb souboj Davida a Goliáše - 1. část

"Váš let bude zpožděn asi o tři hodiny...". To nejsou zrovna slova, která chce člověk slyšet ve čtyři hodiny ráno, poté, co vstával už v půl druhé, aby byl včas na letišti a stihl letadlo v šest.

     Věci ale velmi často nedopadají tak, jak si jeden přeje, ba naopak. Navzdory mé nevoli, jsem byl tedy bohužel adresátem výše uvedených slov. A tak měla začít dovolená, na kterou jsme se s A. tolik těšili. Prvotní popuzenost, která ve mně tato slova bezprostředně vyvolala, však velmi záhy vystřídal hřejivý pocit tušeného vědomí, že bychom z této situace mohli něco vytřískat (no a co, jsme studenti, ti mají vždy hluboko do kapsy!). Matně jsem si totiž vybavoval, že existuje jisté nařízení EU, které upravuje práva cestujících, mimo jiné, při zpožděném letu. A rázem bylo o zábavu na nadcházející tři hodiny postaráno. Zatímco ostatní spolucestující bloumali jako těla bez duše po prostorách letištní odletové haly, s A. jsme se ponořili do studia zmiňovaného nařízení a příslušné judikatury českých a evropských soudů. Někteří by to snad nazvali profesní degenerací, já bych však naše počínání označil za jednání svých práv dbalého člověka. Ať tak či tak, čas utíkal a onen sílící pocit, že bychom z toho mohli něco vytřískat (znovu, student peníze prostě potřebuje!) zcela překonal únavu.

     Po nějaké té hodině se dopravce rozhodl dostát první ze svých povinností vůči nám, cestujícím. Hlášením jsme byli svolání k přepážce, kde jsme obdrželi stravenky, abychom nepošli hlady. Většina lidí nejspíš o nějakém nařízení vůbec nevěděla, vzali proto zavděk stravenkou, protože přece pořád lepší něco než drátem do oka. Dopravce se ještě tvářil bůhvíjaké dobrodiní tím nečiní, koho by pak napadlo ptát se na nějaká další práva. O soupis práv cestujících, který je dopravce, vedle občerstvení, povinen poskytnout, si kromě nás řekl snad jen ještě jeden starší pán v klobouku s přísným výrazem. Když vyšlo najevo, že se přece jen našel někdo, kdo bude dělat problémy, objevil se na přepážce štos listin popisujících práva cestujících volně k rozebrání. Nicméně lidé odkázaní pouze na informace poskytnuté dopravcem se z této listiny bohužel nedozvědí vše. O právu cestujících žádat finanční kompenzaci za let zpožděný déle než 3 hodiny dopravce takticky mlčí. Ono není divu, vysolit tisíce eur jako odškodnění by bolelo mnohem víc než obětovat pár stovek za občerstvení a ucpat lidem pusu rohlíkem. Jakkoli je motivace dopravce, takticky zamlčet některé informace cestujícím, pochopitelná, neomluvitelný je naproti tomu postoj personálu vůči práv dbalým lidem (rozuměj vůči nám).

     Abychom se mohli v budoucnu, při uplatňování našeho nároku, opřít i o něco jiného než o pouhé tvrzení, vyžádali jsme si u přepážky potvrzení o zpožděném letu. Tímto požadavkem jsme si nenávratně znepřátelili jednu z úřednic, která nás měla na starost (uznávám dovolili jsme si hodně). Přes zjevné opovržení ale potvrzení vyplnila. Skoro. Na jednoduchém formuláři k naší smůle (no, mnohem pravděpodobněji spíš k její smůle) zaměnila jméno A. za L. a opomněla zaškrtnout jednu z předtištěných možností. Nakolik šlo o chybu způsobenou naší drzostí a nakolik o promyšlený kalkul zůstává obestřeno rouškou tajemství. Dost možná i díky tomu, že o opravu formuláře jsme se raději rozhodli požádat jejího kolegu, který nejspíš byl (a rozhodně tak i vypadal) kompetentnější osobou. Za tento projev nedůvěry jsme si vysloužili několik nenávistných pohledů a jistě i pár nehezkých pojmenování, která (naštěstí) byla odtajněna pouze její kolegyni, kterou jsme si tím rovněž znepřátelili (protože nepřítel mého přítele je i můj nepřítel samozřejmě). 

     Co dodat, zbytek dovolené už proběhl bez problémů a nyní nezbývá než jen doufat, že nám na ni dopravce díky prožitému letištnímu dobrodružství také přispěje.

 

(Pokračování příště!)

   

 

 

 

Autor: Lukáš Pelcman | pondělí 10.8.2015 19:36 | karma článku: 11,82 | přečteno: 642x
  • Další články autora

Lukáš Pelcman

Bitcoin jako pojistka v časech ekonomické nejistoty?

Navzdory aktuální situaci na trzích po celém světě může být investice do Bitcoinu možná (stále) dobrý nápad.

5.4.2020 v 17:17 | Karma: 7,75 | Přečteno: 274x | Diskuse| Ekonomika

Lukáš Pelcman

Odzvonilo právníkům v Čechách (a vůbec na celém světě)?

Nahradí právníky umělá inteligence nebo to zatím nehrozí? Případně jak nové technologie ovlivní trh právních služeb? To jsou otázky, nad kterými by se měl zamyslet každý praktikující právník a student práv.

26.5.2017 v 18:30 | Karma: 10,92 | Přečteno: 705x | Diskuse| Společnost

Lukáš Pelcman

3D tisk a některé (právní) problémy s ním spojené

Vždycky mě fascinovala věda a vědci. Lidé, kteří dokážou díky svým mozkům posunout lidské poznání dále. Je jedno zda jde o nanotechnologie, elektroniku nebo o cokoliv jiného, je to stejně fascinující.

26.4.2016 v 11:24 | Karma: 9,44 | Přečteno: 577x | Diskuse| Společnost

Lukáš Pelcman

Keukenhof a hon za černým tulipánem

Když za mnou A. zase jednou přijela do Maastrichtu, bylo to přesně dva roky, co jsme spolu. Při té příležitosti, a také protože A. má ráda tulipány, jsme si udělali výlet do Keukenhofu, největšího květinového parku v Evropě.

18.4.2016 v 11:30 | Karma: 11,26 | Přečteno: 442x | Diskuse| Cestování

Lukáš Pelcman

Czechia nebo cokoliv jiného, nezáleží na tom

Pletou si nás už teď, nic se tedy nezmění, budou-li nás zaměňovat s Čečnou i nadále. Nejde totiž jen o tu samotnou podobnost v názvech, ale především o míru ignorance, charakteristickou pro ty, kteří se takové záměny dopouští.

15.4.2016 v 16:00 | Karma: 15,75 | Přečteno: 334x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 766x
Sám bych se označil za člověka přemýšlivého, tvrdohlavého a se slabostí k teoretizování. Mezi mé zájmy patří sport, četba, film a mimo jiné jsem také velikým milovníkem dobré whisky, hlavně té skotské. 

Moji další tvorbu můžete také sledovat na http://blog.lukaspelcman.cz